x

Pour avoir cette information en français, regardez sur www.fourons.be, bien-être.

Prijs

Volledige en rechtstreekse betaling door de mutualiteit. Geen administratieve- of vervoersonkosten. Voor de ouders dus geen kosten aan verbonden.

Waar

Wanneer

Vanaf zwangerschap tot 1 jaar na de bevalling: opvolging zwangerschap, opvolging mama en baby na de geboorte, borstvoedingsproblemen, ... Geen voorschrift nodig.

Vooraf inschrijven

Wat meebrengen

De vroedvrouw zal vragen naar je moederboekje, paspoort en klevertjes van de mutualiteit.

Details

De geboorte van een kind is voor het hele gezin een uniek gebeuren. Ouder word je niet ineens. Je groeit erin dag na dag. Vanuit ons vroedvrouwenteam willen we jonge ouders ondersteunen in het opnemen van deze rol.

Prenataal (in de zwangerschap) kunnen aanstaande ouders contact opnemen met onze dienst voor een kennismakingsbezoek van de vroedvrouw. Dit is een uitgebreid gesprek met de zwangere om alle administratieve gegevens te verzamelen en nuttige informatie te verstrekken over zowel de zwangerschap als de latere postpartumperiode. Indien de aanstaande ouders veel vragen hebben of verdere ondersteuning willen, kan dit bezoek nog een aantal keren herhaald worden.

Postnataal (na de bevalling) kunnen zowel ouders die kiezen voor een polyklinisch- als voor een klassiek ziekenhuisverblijf kiezen, instappen in ons zorgaanbod. De vroedvrouw zet de zorgen verder die in het ziekenhuis gestart zijn.

De vroedvrouw draagt de medische verantwoordelijkheid voor moeder en baby. Hiernaast geeft ze ook advies en ondersteuning.

De vroedvrouw staat in voor:

  • de postnatale verzorging van moeder (controle van bloedverlies en baarmoeder, verwijderen hechtingen en verzorging van de keizersnedewonde, controle knip,…) en baby ( navelverzorging, hielprik, gewichtsopvolging, aanleren babybadje,…). Dit alles in overleg met de jonge ouders.
  • begeleiden van de borst- of flesvoeding. Onze vroedvrouwen zijn ook lactatiekundigen.
  • geven van informatie over huilen, babyverzorging, anticonceptie, kolven,…
  • telefonische bereikbaarheid wanneer men vragen heeft.
  • overdracht van informatie aan K&G en de huisarts na de zorgperiode.

Iedere bevallen moeder heeft na een bevalling recht op een 7-tal bezoeken door een vroedvrouw aan huis zonder dat hier een voorschrift voor nodig is . Indien men kiest voor een poliklinisch (kort) verblijf op de kraamafdeling komen hier nog een aantal bezoeken bij. Moesten en na deze periode nog medische redenen zijn waardoor de vroedvrouw langer op huisbezoek moet komen, is er wél een voorschrift nodig van een arts.

Er bestaat ook de mogelijkheid tot het ontlenen van materiaal zoals een afkolfapparaat.

Indien men verzekerd is bij de mutualiteit dan zijn al deze zorgen volledig en rechtstreeks terugbetaald.. De ziekteverzekering (mutualiteit) draagt deze kosten via derdebetaling.

Praktisch kan dus elke zwangere of pas bevallen moeder contact opnemen (089/360 085) met het vroedvrouwenteam. Via deze weg wordt de vaste vroedvrouw/lactatiekundige van de regio verwittigd. De dag na het telefoontje zal de vroedvrouw een eerste keer op huisbezoek komen.

Contact

Vroedvrouwenteam Wit-Gele KruisVroedvrouwen@limburg.wgk.be 089/360 085Brugstraat 43550Heusden-Zolder
www.witgelekruis.be/vroedvrouwen
CONTACTEER DE AANBIEDER
Uw bericht wordt verstuurd. Wij contacteren u binnenkort.
Er is een fout gebeurd bij het doorsturen van uw aanvraag! Gelieve het later opnieuw te proberen of contacteer de website beheer (contact formulier in de footer).